Ekainaren 22an, online txokolate dastaketa bost zentzumenekin antolatu dugu. Gasteizko Bidezko Merkataritza eta Kontsumo Arduratsuaren Sareak, Zentzuz, antolatutako ekimena da, eta 19:00etan izango da. Parte hartu nahi baduzu, hemen izena eman behar duzu.
Bideokonferentziaz gidatutako dastaketan Bidezko Merkataritzako hiru txokolate mota dastatuko ditugu. Gainera, ingurumena errespetatzen duen kalitatezko kakaoa egiteko prozesua ezagutuko dugu. Jarraian, esperientzia hau bere onena izan dadin, hainbat argibide emango dizkizuegu.
Oinarrizko lehen araua txokolateen ordena da. Probatu egin behar dira, intentsitate txikienetik handienera ordenatuz, aho-sabaia ase ez dadin eta tableta bakoitzeko zapore bakarrez % 100ean gozatzen jarraitu ahal izateko. Era berean, gomendagarria da edalontzi bat ur izatea gertu dastamen-papilak garbitzeko. Eta zaila bada ere, ez men egin tentazioei eta itxita eduki dastatze-egunera arte, aromak gal ez daitezen.
Eta garrantzitsuena: inoiz ez alde batera utzi 5 zentzumenak. Txokolatea zapore natural konplexuena duen produktua da; 400 lurrin ere ezkutatu daitezke ontza bakar baten barruan.
Lehenik eta behin, txokolatezko tableta arretaz begiratu behar da, distiratsua den ala ez, leuna den ala zimurrak dituen. Jarraian, eta gezurra badirudi ere, gure entzumena frogatuko dugu. Txokolatea abiatzean soinu lehor eta garbia hautematen badugu, kakao osasungarria duen kalitatezko txokolate baten aurrean gaude. Txokolatea usaintzeko unea heldu da. Ale mota bakoitzak, tratatu den moduaren arabera, aroma ezberdinak eskaintzen ditu, fruitu lehorrak, lorezkoak, banilla, jengibrea, laranja eta abar. Eta, azkenik, espero genuen unea iristen da: txokolatea dastatzea. Hautsi hortzekin txokolate zati txiki bat eta utzi zure dastamen-papilei zapore eta ñabardura ugari aurkitzen.
Aholku horiek guztiak praktikan jartzeko, ez galdu online dastaketa ekainaren 22an. Alfredo Villavicencio Ekuadorreko Maquita ekoizpen erakundeko kideak parte hartuko du. Egin behar den gauza bakarra inprimakia betez izena ematea da. Izen-emateak 10 euroko prezioa du (doan SETEM Hego Haizea elkarteko bazkideentzat) eta Gasteizko egoitzara joan behar da txokolatea jasotzera. Eta has zaitezkete kalitatezko txokolate baten zapore eta usainez gozatzen.